Auto zona BEZ POSLA 2.600 RADNIKA

Opel zatvara prvu tvornicu u Europi

Posrnuli njemački proizvođač automobila Opel najavio je u četvrtak da će zatvoriti svoju prvu tvornicu u Europi, onu u belgijskom Antwerpu i ukinuti ukupno 8.300 radnih mjesta u Europi

Očekuje se da će tvornica koja zapošljava 2.600 radnika biti zatvorena krajem lipnja, najavila je nizozemska tv-postaja VRT.

Čelnik Opela Nick Reilly kazao je u četvrtak da tvornica u Antwerpu mora biti zatvorena, što će rezultirati gubitkom 2.600 radnih mjesta, budući da kompanija mora smanjiti proizvodne kapacitete za 20 posto, zbog pada europskog tržišta automobila.

'Moramo zatvoriti tvornicu i odluka je, nažalost, pala na Antwerp', kazao je Reilly na konferenciji za novinstvo u Bruxellesu.

Opel je u vlasništvu krizom pogođene američke automobilske grupe General Motors, koja ga je planirala prodati konzorciju na čelu s kanadskim proizvođačem autodijelova Magnom i ruskom bankom Sberbank ali je naknadno odustala, ustvrdivši da želi zadržati Opel.

Tako se njemačka tvrtka suočila s opsežnim preustrojem, među najvećima te vrste u Europi, potaknuvši natjecanje u subvencijama među članicama Europske unije u kojima se nalaze njegovi pogoni, budući da je svaka od njih željela zaštititi proizvodnju unutar svojih granica.

Belgijska je vlada pokušala odgoditi zatvaranje tvornice u Antwerpu za prve mjesece ove godine, nudeći Opelu do 500 milijuna eura pomoći za osuvremenjivanje pogona.

Pozivajući se na neimenovane izvore u radničkom vijeću, njemački dnevni list Die Welt izvijestio je u četvrtak da će veći dio proizvodnje modela Astra biti prebačen u tvornicu u njemačkom Bochumu.

Opel je u četvrtak najavio ukidanje ukupno 8.300 radnih mjesta u Europi, od čega četiri tisuće u Njemačkoj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: