Auto zona ZOV NOVCA

Ecclestone financijski 'podebljava' ponudu za Saab

  • Autor: I. Ć.
  • 19.1.2010 17:26:33
  • 19.1.2010 16:10:15

Premda se Saabova sudbina činila zapečaćenom, u posljednjem obratu luksemburška grupa Genii Capital predvođena vlasnikom Formule 1 Bernie Ecclestoneom nameće se kao prvi konkurent u preuzimanju legendarne švedske marke

Ecclestoneova grupa do većinskog vlasništva u Saabu planira doći najizdašnijom financijskom ponudom kojom bi potukli onu konkurentskog ponuđača – proizvođača sportskih automobila iz Nizozemske Spykera. Prema riječima jednog od čelnika grupe Larsa Carlströma, Genii Capital vodi otvoreni dijalog s GM-om kojim nastoje vlasniku Saaba osigurati najvišu cijenu u novcu (ne i u preferencijalnim dionicama).

Premda u Genii Capitalu nisu htjeli otkriti o kojoj točno sumi je riječ trakavica oko Saaba ne bi se trebala još dugo odugovlačiti. GM je, naime, danas objavio da je platio 650 milijuna eura za troškove inženjerskih usluga europske podružnice Opel/Vauxhall u okviru njezina preustroja. S obzirom na to da nakon nedavnog izlaska iz zaštićenog bankrota američki div baš i ne pliva u novcu, logično je zaključiti da financija neće biti za održavanje Saaba na aparatima dovijeka.

Analitičari procjenjuju da ako se u GM-u ipak odluče na gašenje Saaba kako će to značiti gubitak 8.000 radnih mjesta, od čega 3.400 u Saabu a ostalo u tvrtkama kooperantima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: