Auto zona SLATKORJEČIVI KINEZI

Geely će Volvu dopustiti da ostane Volvo

  • Autor: I. Ć.
  • 30.12.2009 14:46:02
  • 30.12.2009 14:11:03

Nedugo prije no što je Ford potvrdio namjeru finaliziranja pregovora s Geelyjem oko prodaje Volva, bivši direktori švedskog proizvođača automobila uputili su Fordu pismo u kojem su iskazali sumnju u potencijal Kineza da održe Volvo konkurentnim

U Volvu su također zabrinuti zbog toga što bi Geely mogao promijeniti način na koji se poslovi odrađuju u Göteborgu. Ako je za vjerovati napisima Reutersa, zabrinutost Volvovih direktora je neutemeljena. Geelyjev osnivač i izvršni direktor Li Shufu lokalnim je medijima poručio da se u Volvu, ukoliko dogovor s Fordom bude postignut, osim direktora ništa neće promijeniti.

Li Shufu je također istaknuo da će Geely i Volvo ostati dvije nezavisne kompanije te da će Volvova proizvodnja, istraživačko-razvojna postrojenja, distribucijska mreža i ugovorene obaveze prema sindikatima ostati netaknute.

Reuters predviđa da će preuzimanje Volva koštati Geely oko 1,8 milijardi američkih dolara, no prema riječima prvog čovjeka kineskog proizvođača, komplikacije oko intelektualnih prava bit će puno veći trošak. Geely uz pomoć Volva očekuje brži napredak u smjeru razvoja kvalitetnijih, luksuznijih vozila te razvoja prvog komercijalnog električnog automobila. Istovremeno, Kinezi planiraju pomoći Volvu da snizi proizvodne troškove, što vjerojatno znači da će se proizvodnja većine Volvovih dijelova iz Europe, ukoliko dođe do preuzimanja, preseliti u Kinu.

Premda će riječi Geelyjevog direktora sigurno dočekati odobravanje u Göteborgu, morat ćemo se strpjeti do postizanja dogovora da doznamo hoće li se ostvariti. To, naime, ne bi bilo prvi put da slatkorječiva obećanja zamijene grube odluke jednom kad je vlast osigurana.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: