AUTONOMIJA U PADU

Električni Mini ne voli niske temperature

29.12.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Mini već neko vrijeme na leasing nudi svoj električni koncept MINI-E za 450 Amerikanaca u L.A.-u, New Yorku i New Jerseyu. Ova zima pokazuje se kao najveći izazov za maleni električni automobil

Da se niske temperauture i baterije ne slažu najbolje, poznato je svima koji u zimskim uvjetima barataju mobitelima, fotoaparatima ili laptopima. Značajno kraće trajanje baterije osnovna je boljka, a situacija nije ništa bolja niti u slučaju Minijevog konceptnog automobila.

Kako piše jedan od korisnika leasinga, Lyle Dennis, u svom blogu - vozilo koje je deklarirano kao sposobno za prevaljivanje 160 kilometara s jednim punjenjem baterija navodno je moglo prevaliti tek 88 kilometara u uvjetima vanjske temperature od -5 stupnjeva Celzija.

Niska temperatura navodno ne utječe samo na slabije performanse baterije već cjelokupnog električnog sklopa. Premda ne sumnjamo da su zimski uvjeti ostavili traga na električnom Miniju, indikativno je to što je spomenuti korisnik leasinga zaposlenik GM-a te što je blog objavljen na stranici GM-Volt, a cijeloga ga možete pročitati ovdje.