DRAMATIČNO U SKANDINAVIJI

GM gasi Saab, švedska vlada i Spyker se opiru

21.12.2009 u 11:11

Bionic
Reading

Koncem prošlog tjedna GM je odbacio mogućnost prodaje Saaba švedskom proizvođaču sportskih automobila Spykeru te objavio kako će ugasiti legendarnu marku

Nakon što je od Saabovog preuzimanja već ranije odustao Koenigsegg, većini je medija bilo malo vjerojatno da će se GM odlučiti na prodaju brenda Spykeru – proizvođaču koji je prošle godine uspio prodati tek 40 automobila te je do kraja ove godine naumio otpustiti 135 radnika.

Ipak, čini se kako najveći problem američkog giganta nije bila Spykerova neuspješnost već financijska pozadina. Navodno proizvođača egzotičnih automobila potiče ruski kapital Vladimir Antonova, vlasnika Converse grupe koji u Spykeru drži 30 posto udjela.

Zbog sličnog razloga - zaštite intelektualnih prava - kada je Magnu potpomagala ruska banka Sberbank, GM je nedavno odustao i od prodaje Opela.

Švedska vlada brzo je reagirala i sastala se s GM-ovim čelnicima. Detalji sastanka zasad nisu poznati, no švedska je vlada navodno orna u nastojanju da spriječi gubitak više od 3.400 radnih mjesta.

Od Saaba ne odustaje ni spomenuti Spyker koji je izmijenio 11 poglavlja svoje ponude te je ponovno ustupio GM-u na evaluaciju. U Spykeru kažu da njihova ponuda traje do konca današnjeg radnog dana, 21. prosinca.

Hoće li Saab imati sretan Božić, ostaje za vidjeti.