Auto zona MATEMATIKOM DO USPJEHA

Otkrivena formula za savršeno parkiranje

  • Autor: I. Ć.
  • 11.12.2009 16:03:01
  • 11.12.2009 10:23:12

Nakon što je jedna anketa pokazala da 57 posto britanskih vozača nema povjerenja u svoje sposobnosti parkiranja, dok bi se njih čak 32 posto radije odvezlo dalje u potrazi za većim mjestom ili skuplje platilo parkiranje nego pokušalo smjestiti svoj automobil na usko mjesto, Vauxhall je vozačima na Otoku odlučio priskočiti u pomoć matematičkom formulom

U suradnji s profesorom matematike Simonom Blackburnom s londonskog Sveučilišta Royal Holloway, britanski ogranak Opela - Vauxhall - osmislio je formulu koja čak i najzahtjevnije paralelno parkiranje može učiniti igrarijom.

'Ako razumijete kutove i dimenzije vašeg vozila, tada možete pronaći i način da samouvjereno parkirate', rekao je Simon Blackburn britanskom Telegraphu. 'Mnogo je vozača odustalo od parkirnog mjesta jer su smatrali da njihov automobil tamo ne stane, a ova formula rješava taj problem', kaže Blackburn.

Ipak, vjerujemo da će se mnogim Hrvatima spomenuta formula, koju donosimo u nastavku, učiniti kompliciranijom od bilo kakvog paralelnog parkiranja. Koristeći osnovne podatke, kao što su radijus zakretanja i dužina međuosovinskog razmaka vozila, pomoću formule se vrlo brzo može doći do podatka koliko parkirno mjesto mora biti veliko da bi vaš automobil ondje stao, kao i kada točno treba zakrenuti upravljač za savršen manevar.

telegraph

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: