KRIZA UČINILA SVOJE

Ford nakon trideset godina nudi Fiestu u SAD-u

02.12.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Unatoč tome što je diljem svijeta Fiesta prodana u 12 milijuna primjeraka, Ford je, s izuzetkom modela prve generacije koji je neko vrijeme nuđen Amerikancima, do današnjeg dana izbjegavao dovođenje ovog kompaktnog mališana na tržište SAD-a

Američka zaljubljenost u velike automobile nenadano je splasnula prije dvije godine, prvo rastom cijena nafte na svjetskim tržištima iznad 100 dolara po barelu, a nakon toga i kreditnom krizom koja se pretvorila u recesiju zbog koje je nezaposlenost skočila na rekordne razine.

Potražnja za jeftinijim i štedljivijim manjim vozilima natjerala je Ford da u SAD dovede Fiestu, koja je predstavljena na netom otvorenom salonu Los Angelesu.

Premda, ako zanemarimo manje vizualne preinake na rešeci hladnjaka i svjetlosnom sklopovlju, američka Fiesta izuzetno nalikuje europskom modelu, dva automobila dijele samo 60 posto komponenata.

Američki model dorađen je zbog američkih sigurnosnih standarda, a također se neće nuditi s dizelskim motorima. Jedini motor u ponudi zasad je 1,6-litreni benzinac sa 116 KS uparen s Getragovim automatskim šesterostupanjskim mjenjačem. S ovim motorom Fiesta prevaljuje za američki automobil nesvakidašnjih 40 milja po galonu odnosno troši sedam litara na stotinu kilometara.

Fiesta će se nuditi u hatchback i limuzinskoj karoserijskoj inačici, a u prodaji će se, po zasad nedefiniranim cijenama, naći početkom iduće godine.