UMJESTO NOVIH

Renault uči Ruse kako proizvoditi postojeće modele

26.11.2009 u 16:27

Bionic
Reading

Otkad je Renault-Nissan pretekao Fiat i GM te preuzeo 25 posto udjela u Ladi, s nestrpljenjem se iščekivao prvi ruski model zasnovan na platformi francusko-japanske alijanse

Concept C koji nam je predstavljen u Ženevi prije dvije godine bio je jedan od najistaknutijih modela za serijsku proizvodnju, no ipak se čini da ćemo na novi model iz Lade pričekati. Naime, u međuvremenu je svjetska ekonomija potonula, a francusko-japanski proizvođač se odlučio za promjenu strategije.

Umjesto proizvodnje novih modela, Renault-Nissan je odlučio podučiti Avtovazove zaposlenike kako kvalitetno izrađivati postojeće modele. Navodno su ovu strategiju Francuzi pokupili od Volkswagena koji je istu tehniku, nakon preuzimanja, upotrijebio na Škodi, te im se višestruko isplatila.

Model koji bi prvi trebao profitirati od naučenih lekcija za unapređenja kvalitete 'koje Zapad poznaje već 40 godina' jest Kalina. Jednom kada u Avtovazu pokažu da su usvojili gradivo, Renault-Nissan će početi uvoditi nove modele. Negdje 2012. ili 2014. godine.