Auto zona SPAS ZA AUTOINDUSTRIJU?

Kinezi bi nagrađivali uništavanje automobila i kupnju novog

  • Autor: I. Ć.
  • 29.12.2008 9:34:19
  • 29.12.2008 9:00:00

Premda trpi najteže udarce, američka autoindustrija nije jedina u problemima; dramatičan pad prodaje bilježe i kineski proizvođači automobila

Kineski proizvođači prošle godine proizveli su 8.8 milijuna automobila, dok je plan za ovu godinu bio ambicioznih 10 milijuna. Nakon što je financijska kriza uzdrmala vodeća svjetska gospodarstva, te je zabilježen 15-postotnog pad prodaje u posljednjih mjesec dana, kineski automobilski proizvođači obratili su se vladi za pomoć.

Premda iz Pekinga još uvijek ne stižu konkretne mjere i potezi, jedan od mogućih planova, prema australskom Driveu, mogao bi biti financijski poticaj građanima za odbacivanje automobila u staro željezo i kupnju novog.

Kineska vlada navodno nije zainteresirana za preprodaju, već uništavanje automobila, a zasad nije poznato prema koji bi se mjerilima obračunavali poticaji.

Nasreću, ovo nije jedini plan. U Pekingu također razmatraju tradicionalnije mjere poput uvođenje nižih poreznih osnovica na nove automobile, kao i olakšano kreditiranje građana u bankama.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: