STRAH OD RESTRUKTURIRANJA

Nijemci nezadovoljni GM-ovom odlukom da zadrži Opel

05.11.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon što je General Motors objavio da će, zbog promjene ekonomske klime u Europi i bolje financijske pozicije poslije izlaska iz zaštićenog bankrota, ipak zadržati Opel nije trebalo dugo čekati na nezadovoljne glasove iz Njemačke

Kako prenosi Automotive News, vladini službenici ne dijele mišljenje General Motorsovog izvršnog direktora Fritza Hendersona kako će Opelu biti bolje u GM-ovim rukama nego u vlasništvu ijednog drugog ponuđača. Nijemci strahuju da će GM otpustiti tisuće radnika u Opelovim njemačkim pogonima tijekom nužne faze restrukturiranja, dok je s nesuđenim vlasnikom Magnom i sindikatima njemačka vlada uspjela postići dogovor.

Pojedini sindikati već su najavili povlačenje iz dogovora kojima se nastojalo privući Magnu. Istovremeno, kako doznajemo, Opelovi radnici izvan Njemačke zadovoljni su GM-ovom odlukom o zadržavanju vlasničkog udjela u Opelu jer je umanjena prijetnja da će na njihova leđa pasti najveće breme restrukturiranja i otpuštanja.

Njemačku vladu navodno muči i pozajmica od 1,5 milijardi eura koja je ustupljena Opelu u fazi sedmomjesečnog pregovaranja GM-a s Magnom. GM je navodno vratio 200 milijuna od 1,1 milijardu potrošenih eura te obećao vratiti ostatak, no pitanje je kako će se Amerikanci snaći po pitanju dodatne tri milijarde eura nužne za restrukturiranje Opela.