TEST

Renault Grand Scenic 1.6 dCi Dynamique - svestran monovolumen

14.05.2014 u 16:39

  • +5

Renault Grand Scenic 1.6 dCi Dynamique

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Konkurencija je zeznuta stvar ako ste proizvođač i izuzetno dobra ako ste potrošač. Možda jedan od boljih primjera jest tržište monovolumena koje je začeo Renault, a danas je tek jedan u nizu proizvođača koji se bore za svoj komadić kolača. U automobilskoj industriji nema spavanja na lovorikama

Možda nam je baš zato drago vidjeti da je s novim Scenicom Renault još uvijek u samom vrhu onoga što nudi segment prostranih monovolumena za sedmero putnika.

Za početak riječ je o vizualno atraktivnom vozilu koje klinci obožavaju, a podjednako dojmljiv vanjštini je i interijer. Zasebna sjedala koja se prema potrebi mogu individualno preklapati zakretati i uklanjati znače da je više od 2.000 litara dostupnog volumena itekako iskoristivo.

Sjedala pritom nude vrlo dobro držanje tijela te su udobna i na duljim rutama čemu svakako doprinosi i nešto mekše podešen ovjes. Grand Scenic nije baš lud za zavojima, no sa zadovoljstvom smo primijetili da pri dinamičnim promjenama smjera nije sklon pretjeranom naginjanju karoserije ili pak curenju preko nosa. Šasija je zadovoljavajuće kruta, a automobil se ponaša veoma predvidljivo s pravovremenim reakcijama aktivnih sigurnosnih elemenata. Prava je šteta stoga što je upravljač prelagan i anemičan.

Kombinacija 1.6-litrenog common-rail dizelaša i ručnog šesterostupanjskog mjenjača je odlična neovisno o tome planirate li automobil koristiti u gradskoj vožnji ili na otvorenoj cesti. Prijenosni omjeri odlično su pogođeni, a motor je, s obzirom na volumen, veoma elastičan pa sve zadatke, čak i kad je vozilo opterećeno, obavlja uvjerljivo i bez zadrške. Potrošnja je pritom i više nego povoljna, a moderni dizelaš nije ni prebučan.

Ovome svakako doprinosi odlična izolacija buke potpomognuta povoljnim koeficijentom aerodinamičkog otpora. Jedinu zamjerku imamo na nepreglednost uzrokovanu prilično mesnatim A-nosačima, no oni su jedan od razloga zašto je Grand Scenic jedan od najbolje ocijenjenih automobila na Euro NCAP-ovim testovima sigurnosti.

Čak i ako niste ljubitelj monovolumena, teško je naći zamjerke Grand Scenicu i svakako vrijedi nadoplate u odnosu na kompaktniju izvedbu Scenic. Mi mu u svakom slučaju dajemo palac gore i preporučujemo da ga isprobate prije konačne odluke.

Proizvođač: Renault
Model: Grrand Scenic 1.6 dCi Dynamique
Vrsta motora: 1.6, četiri cilindra, dizel
Obujam: 1.598 cm3
Snaga (kW/KS): 95/130 @ 4.000 o/min
Okretni moment (Nm): 320 @ 1.750 o/min.
Potrošnja (l/100 km): 5,1/6,9/6,0
Ubrzanje (0-100 km/h): 11,5 s
Maksimalna brzina: 195 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.573/1.845/1.645
Cijena do registracije: 186.470 kuna