VJEČNO RIVALSTVO

Audi BMW-u: Mi ćemo imati prvi automobil s laserima

12.05.2014 u 15:08

Bionic
Reading

Dobro staro njemačko rivalstvo nikad ne podbacuje, a kao i uvijek u okršaju titana, najviše profitiraju kupci. Tako će biti i ovaj put

Naime, kad je BMW objavio kako će i8 biti prvi serijski automobil s laserskim svjetlima, u Audiju su promptno reagirali i odlučili da se to ne smije dogoditi. Upravo je njihov R8 bio prvi automobil s LED svjetlima 2008., pa je red, smatrali su u Ingolstadtu, da njihov sportaš i nastavi tu tradiciju. Zato će ovog proljeća, tri mjeseca prije isporuke prvog i8, na tržištu osvanuti specijalna izvedba R8 LMX sa laserima za duga svjetla.

Automobil će biti proizveden u svega 99 primjeraka po cijeni od 210.000 eura, a osim spomenutih svjetala od standardnog modela razlikovat će se i po 20 KS snažnijem 5.2-litrenom V10 koji će istiskivati 570 KS i 540 Nm što je dovoljno za sprint do stotke za 3,4 sekunde, te maksimalac od 320 km/h.

U čemu je trik s laserima?

Audi kaže kako se svaki modul sastoji od četiri laserske diode dijametra svega 300 mikro metara. Ove diode stvaraju zraku plavog lasera koja prolaskom kroz fosforni konverter prelazi u bijelu svjetlost temperature 5.500 kelvina što su navodno idealni uvjeti koji ne zamaraju ljudsko oko.

Zahvaljujući sustavu prepoznavanja nadolazećeg prometa, sustav funkcionira potpuno automatski te se aktivira pri brzinama iznad 60 km/h.

Laserska duga svjetla trebala bi efektivno osvjetljavati čak dvostruko duže udaljenosti od LED dugih svjetala efektivno pretvarajući noć u dan. Jedva čekamo da ovo tehnološko čudo vidimo uživo.