OSAM NOVIH MODELA

Alfa Romeo ima najambiciozniji plan koji smo ikad vidjeli

07.05.2014 u 06:35

Bionic
Reading

Prestali smo brojati obećanja koja su nam Talijani dali po pitanju Alfe Romeo u posljednjih deset godina, no ovaj put, tvrde, sasvim su ozbiljni. Do 2018. dočekat ćemo čak osam novih modela i svi će imati pogon na stražnje ili sva četiri kotača. Eh, da, i prodaja će u tom razdoblju porasti sa trenutačnih 75.000 na čak 400.000 automobila godišnje. Moramo priznati, nakon famoznog Plana 21, ovo je najambiciozniji plan koji smo ikad vidjeli

Tim više kad se u obzir uzme to da do spomenutih 400.000 automobila Alfa Romeo planira stići bez predstavnika u B-segmentu. Tako je, MiTo neće dobiti nasljednika.

Umjesto njega, Talijani planiraju napasti BMW seriju 3 novom limuzinom srednje klase već iduće godine, a do 2008., kažu, vidjet ćemo i konkurenciju BMW-u serije 5. Ali ni to nije sve - bit će tu i dva crossovera/SUV-a i dva kompaktna nasljednika Giuliette te jedan 'specijalni' automobil.

Sva ova vozila imat će i svoje ultimativne sportske inačice s logom djeteline s četiri lista - Quadrifoglio Verde. Alfa, naime, planira parirati i BMW-ovom odjelu M.

U Alfi Romeo također žele da njihovi automobili imaju ponajbolji omjer snage i mase u klasi, raspored težine po osovinama u omjeru 50:50 i za konkurenciju nedostižni talijanski dizajn.

Navodno možemo očekivati 1.4-litrene benzince raspona snage od 110 do 180 KS, 1.8-litrene benzince raspona od 170-230 KS, 2.7-litreni V6 s više od 500 KS i četverocilindrične i šesterocilindrične dizelaše koji će razvijati od 110 do 350 KS.

Da bi sve ovo postigli u Alfi su svjesni da će se morati nanovo izmisliti, na način na koji je BMW izmislio brend 'i-automobila'.

Zato će u nadolazećem razdoblju upumpati čak pet milijardi eura u istraživanje i razvoj te utrostručiti inženjerski tim na čak 600 ljudi.

Hoće li sve ovo biti dovoljno za dostizanje obećanog?

Čisto sumnjamo, no kao i svaki put kad je Alfa Romeo u pitanju - barem neće biti dosadno pratiti razvoj događaja.