PEGLANJE DETALJA

GM i Koenigsegg postigli dogovor o preuzimanju Saaba

19.08.2009 u 11:16

Bionic
Reading

Dogovor između General Motorsa i Koenigsegga o prijenosu Saabovih dionica je postignut, a prema riječima insidera bliskih švedskom proizvođaču, cijena preuzimanja, premda nije objavljena javno, poprilično je niska

Premda su dva proizvođača, u načelu, postigla dogovor oko prijenosa vlasništva, to ipak ne znači i da je ugovor finaliziran. Koenigsegg se tek treba dokopati 4,3 milijarde kruna (430 milijuna eura) teškog kredita od europske investicijske banke, a od tog novca neće biti ništa ako švedskog proizvođača automobilske egzotike ne podupre švedska vlada, jamstvom za posuđeni novac.

Dodatni problem Koenigseggu predstavlja i nedavna spekulacija da se jedan od većih investitora planira povući iz dogovora.

Prema nacrtu osnovnog ugovora, GM se obvezao dijeliti tehnologiju i usluge s Koenigseggom na 'određeno' vrijeme. Premda nije jasno o koliko dugačkom ciklusu je riječ, vjerojatno je da će dva proizvođača surađivati još neko vrijeme nakon vlasničke pretumbacije, budući da se Saab tek sprema lansirati nekoliko novih modela, od kojih je prvi limuzina 9-5 građena na platformi Opel Insignie.