KAKVO IZNENAĐENJE

Vjerovali ili ne, ovo je serijski Citroen C4 Cactus!

06.02.2014 u 12:37

  • +5

Citroen C4 Cactus

Izvor: Promo fotografije / Autor: citroen

Bionic
Reading

Francuski proizvođač upravo nam je pokazao serijsku izvedbu koncepta C4 Cactus i u prvi mah, moramo priznati, pomislili smo da su zabunom poslali krive fotografije. U Citroenu se doista ne šale kad kažu da su odstupanja minimalna

Što je najbolje, nije samo vanjski dizajn ispred svog vremena.

Za početak, jedna od inovacija je takozvani sustav Air Bump ili, u slobodnom prijevodu, zračni odbojnik. Riječ je o bočnim, frontalnim i stražnjim panelima koji sadrže zračne kapsulete koje bi trebale služiti za minimaliziranje štete u manjim sudarima.

Tu je i inovativni motor PSA HybridAir koji bi premijerno trebao biti dostupan na C4 Cactusu, a koji funkcionira poput klasičnih hibridnih motora, samo što prikupljenu energiju ne sprema u bateriju, već je koristi kako bi komprimirao dušik te potom plinom pod pritiskom pogonio pomoćni hidraulički motor. Osim što je ovakav sustav jeftiniji, također je lakši.

C4 Cactus će se graditi na PSA-ovoj Platformi 1 koju dijeli s Peugeotom 208 i Citroenom C3 te će biti iznimno lagan - svega 965 kg. To je čak 200 kg manje od većeg C4, a u Citroenu kažu da dva automobila nude podjednaku prostornost za putnike.

Kad smo već kod putničke kabine, nikako ne smijemo zaboraviti nabrojati nekoliko nesvakidašnjih rješenja. Kao prvo, umjesto prednja dva zasebna sjedala u Citroenu su se odlučili za naslonjač dok je umjesto klasične ručice mjenjača tu prekidač automatskog mjenjača.

Automobil je dugačak 4.160 mm te raspolaže prtljažnikom od 358 litara. Inicijalno će biti dostupan s 81 KS snažnim jednolitrenim trocilindričnim benzincem i e-THP verzijom sa 108 KS, kao i s dva dizelaša - eHDI s 91 KS i BlueHDI s 99 KS koji troši svega 3,1 litru goriva na stotinu kilometara te emitira 82 grama CO2 po kilometru.

Više detalja o C4 Cactusu imat ćemo nakon svjetske premijere u Ženevi u kojoj bi ovaj automobil lako mogao biti jedna od većih zvijezda.