TKO TE ŠLJIVI, EUROPO

Kinezi će dobiti ovaj Fiat, a Europljani figu

25.11.2013 u 10:27

Bionic
Reading

Već neko vrijeme u Fiatu ispod oka gledaju na europsko tržište automobila. Ottimo je još jedan dokaz da Fiat misli ozbiljno

Sve je započelo Fiatovim preuzimanjem Chyrslera, nastavilo se postupnim gašenjem Lancie te odnedavno ekspanzijom na najbrže rastuće i najveće automobilsko tržište na svijetu - ono kinesko. Fiat nije jedini proizvođač koji se okrenuo najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, ali je jedini koji je pritom zanemario vlastite korijene.

Zašto? Zato što je novu kompaktnu platformu C-Evo iskoristio isključivo za izradu odlične Alfe Romeo Giuliette, a Fiat Bravo i Lanciu Deltu ostavio je na staroj tehnologiji. Kao rezultat Talijani su potpuno izgubili segment C i umjesto njega se fokusirali na segment ultrakompaktnih gradskih automobila (čitaj: Panda i 500).

Žulja nas pomalo stoga što je novu platformu već dobio Dodge Dart u SAD-u, koji se ondje jako loše prodaje, a sada i Fiat Ottimo kojem želimo puno više sreće. Automobil je upravo debitirao na sajmu u Guangzhou, iduće godine kreće ondje u prodaju i zasad raspolažemo samo fotografijama.

Nagađa se kako će se pod poklopcem naći 1.4-litreni turbopunjeni benzinski četverocilindraši sa 120 i 150 KS. Ne nagađa se da ćemo dočekati ovaj automobil i na europskom tržištu.