NIJEMCI NE DAJU

GM-u odbijena mogućnost otkupa Opelovih dionica

21.07.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Jedna od brojnih klauzula koje američki GM pokušava isposlovati pri finaliziranju dogovora o prodaji Opela kanadskom proizvođaču automobilskih dijelova Magni je i onaj o takozvanom otkupu prodanog udjela

Naime, GM ne prodaje Opel zato što to želi, već zato što je zbog kronične nelikvidnosti prisiljen na ovaj potez. Proizvođač iz Russelsheima igra vrlo važnu ulogu u GM-ovoj gami, a između ostalog posljednjih je godina zaslužan za razvoj brojnih platformi za kompaktne automobile i limuzine niže srednje klase.

Ovakvu GM-ovu ideju žestoko je odbio njemački ministar financija Karl-Theodor Guttenberg, koji je za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung izjavio kako Opel neće dobiti ni eura državne pomoći ako spomenuta klauzula bude uvedena.

Njemački ministar financija također je odbacio spekulacije o mogućoj prodaji Opela belgijskom financijskom konzorciju RHJ tvrdeći kako su oni (njemačka vlada) zainteresirani za trajno rješenje, a ne ono privremeno gdje bi Opel u skorom roku ponovno morao mijenjati vlasnika.