VOLKSWAGEN PREUZIMA PORSCHE

Wiedeking napušta Porsche sa 100 milijuna eura otpremnine

21.07.2009 u 00:48

Bionic
Reading

Ako ima istine u posljednjim izvještajima koji stižu iz Njemačke, Volkswagen se ozbiljno priprema progutati Porsche, a nakon 16 godina na čelu, Porscheov izvršni direktor Wendelin Wiedeking mogao bi napustiti kormilo

Bild am Sonntag donosi priču prema kojoj nije upitno hoće li Wendelin Wiedeking napustiti kompaniju, već kada i s koliko novca. Njemački list iznio je bjesomučnu svotu od stotinu milijuna eura koliko bi, navodno, trebao vrijediti Wiedekingov zlatni padobran.

Premda ova cifra djeluje zapanjujuće, valja istaknuti da je Porscheov šef posljednjih godina imao godišnja primanja u iznosu od 60 milijuna eura. Ovaj novac nikako nije došao bez zasluge; Wiedeking je u posljednjih 16 godina Porsche pretvorio u proizvođača koji osim jedne ikone (911) ima i nekoliko drugih visokoprofitabilnih modela u ponudi.

Ipak, na Wiedekingov račun ide i dovođenje kompanije na rub bankrota nakon što se Porsche do guše zadužio kako bi preuzeo Volkswagen. Vjerojatno nikada nećemo saznati bi li Porscheov plan o preuzimanje trećeg po veličini svjetskog proizvođača automobila uspio da nije došlo do globalne financijske krize koja je Nijemcima pomutila planove.

Dogovor o Volkswagenovom preuzimanju Porschea trebao bi biti finaliziran za koji dan.