BICIKLOM PRED TAXI

Evo zašto crveno na semaforu vrijedi i za bicikliste

20.06.2013 u 12:02

Bionic
Reading

Povratak bicikala u gradove diljem svijeta nije samo trend. Brojni gradovi u SAD-u organiziraju Bike Party vožnje sa stotinama sudionika. No i među biciklistima ima onih koji misle da za njih ne vrijede prometna pravila. Ovaj je, recimo, uletio u križanje na crveno – ravno pred taxi!

Nećemo sad nabrajati komparativne prednosti vožnje biciklom u odnosu na auto. Podrazumijevaju se svi argumenti vezani uz zdravlje, buku, ekologiju i prometne gužve. Uostalom, i zagrebačka Kritična masa više puta godišnje organizira grupne vožnje po centru grada baš s ciljem promoviranja zdravog načina kretanja.

Napominjemo samo da, ako već sudjelujemo u prometu na biciklima, poštujemo sve prometne propise. Dakle, ako postoji biciklistička staza, valja voziti po njoj, a ako je nema, poštovati sve propise kao i druga vozila na cesti. Ovaj je bahati biciklist iz Washingtona D.C. prošao jeftino, ali škola zna biti i jako skupa. Ono, tona jurećeg metala protiv nekoliko kilograma stiropora, lycre i aluminija? Stoga još jednom: biciklisti, pazite u prometu!