KIŠNI KEEN

Ovako se vozi Nürburgring po pljusku i mraku!

23.05.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Stara narodna kaže: na muci se poznaju junaci. Aktualna (ali možda neizrečena) vozačka veli: na Ringu se poznaju vozači. Mi kažemo: na Ringu po kiši i mraku se poznaju pravi genijalci!

Američki vozač Lehman Leh Keen vozio je prošlog vikenda 24 sata Nürburgringa izmjenjujući se za volanom Farnbacher Racing Porschea 997 GT3 s Christinom Nielsenom i Tomasom Pivodom. Nisu pobijedili ni ostvarili zapažen plasman (završili su nešto više od pola utrke, na kraju oko sredine poretka u klasi), ali je Leh Keen u svom stintu po mraku i gadnoj kiši stavio na kacigu kameru ekipe iz magazina Drive.

Ne isplati se prepričavati što slijedi. Pogledajte video. Keen juri kao da su uvjeti idealni. Na manje-više svakom zavoju volanom korigira proklizavanje, a na ravnom gazi kao da je suho. Usput prolazi najbrži Audi iz kvalifikacija, BMW koji je završio na podiju i sve vodeće 'asove' 24-satnih utrka kao da su parkirani.

Auti koje sam pretjecao jako su prskali, brisači su jedva pomagali. Morao sam ih brzo proći da bih uopće vidio stazu. Kad bi zaprskali vjetrobran do kraja, gledao sam kroz prozor ogradu sa strane da bih znao gdje sam, izjavio je nakon utrke Keen. Najveća. Mu*a. Ikad. Točka. Nevjerojatno je da netko tako vozi po očajnim uvjetima kakvi su bili prošlog vikenda na Nordschleifeu. I, da, nama je isto na pamet pao Senna. Jedini koji je radio išta slično.

Nedugo nakon Keenovog suludog stinta utrka je zbog opasnih uvjeta prekinuta na čak devet sati! Šteta. Da su nastavili, Keen bi završio pola sata ispred prvog sljedećeg! Ovako je prvi put slavio Mercedes (SLS AMG GT3) predvođen Berndom Schneiderom, ali slava najhrabrijeg od hrabrih ove godine definitivno odlazi Keenu…