GM U ZAŠTIĆENOM STEČAJU

Država vlasnik 60 posto GM-a, koji ne želi

02.06.2009 u 11:48

Bionic
Reading

Nakon što je nekoć najveći svjetski proizvođač automobila i službeno potvrdio prijavljivanje Poglavlja 11 o zaštićenom stečaju, dobili smo i službeni nacrt onoga što će se s posrnulim General Motorsom događati u idućih 60 do 90 dana

Baš kao Chrysler, i GM će se razdijeliti na dobru i lošu kompaniju. U dobru kompaniju otići će sve ono što vrijedi uključujući četiri branda Chevrolet, Cadillac, Buick i GMC, dok će Hummer, kako prenose pojedini mediji, već sutra dobiti novog vlasnika.

Nova kompanija profitirat će od smanjenih obveza, no i nižih troškova rada, kao i nižih troškova restrukturiranja te nižih budućih obveza prema radnicima.

Novi GM će navodno imati 17 milijardi konsolidiranog duga koji će uključivati 6,7 milijardi dolara duga državnoj riznici, 1,3 milijarde duga kanadskoj vladi te dvije i pol milijarde duga izdanih obveznica i 6,8 milijardi dolara ostalih obveza.

Američka vlada pak planira u novi GM upucati dodatnih 30 milijardi američkih dolara pomoći čime će steći 60-postotni udjel u novoj kompaniji. Ipak, američki predsjednik Barack Obama na novinskoj konferenciji istaknuo je da je država nezadovoljna svojom pozicijom većinskog vlasnika GM-a te da ne planira na dnevnoj bazi upravljati najvećim američkim proizvođačem automobila.

Obama se također zavjetovao na planiranje prodaje GM-a privatnim vlasnicima čim se za to pruži prilika.

Više o GM-ovim planovima donosimo u video isječku koji je američki proizvođač sinoć objavio na svojim službenim stranicama.