12 MILIJARDI EURA DUGA

Porsche jedva izbjegao bankrot, VW mu pomaže

26.05.2009 u 10:08

Bionic
Reading

Premda je donedavno kotirao kao jedan od najuspješnijih proizvođača, trag koji je financijskom krizom uzrokovana recesija ostavila na autoindustriji odrazio se i na Porsche, koji je, kako prenose Njemački mediji, u travnju jedva izbjegao bankrot

Porsche sad već neko vrijeme pokušava preuzeti većinski udio u Volkswagen grupi, zbog čega je nagomilao dug od čak 12 milijardi eura, a riječ je o proizvođaču koji godišnje proizvede manje od 100.000 vozila. Premda baš i nije usporedivo, to je čak 50 posto više od onog koji opterećuje Chrysler, koji se sad već neko vrijeme nalazi u zaštićenom bankrotu.

Prema napisima Der Spiegela Porsche je od bankrota spasio upravo Volkswagen, financijskom injekcijom od 700 milijuna eura, no njemačkom proizvođaču sportskih automobila (i SUV-ova) trebat će još barem 2,5 milijardi eura kredita samo da održi operativnu likvidnost.

Porsche se za pomoć obratio i njemačkoj vladi tražeći 140 milijuna eura hitne kreditne pomoći, no za sada od vladajućih nisu dobili potvrdni odgovor. U međuvremenu su u Porscheu odlučili zaustaviti daljnje preuzimanje Volkswagena.