V12 U CYGNETU

Jesu li u Aston Martinu potpuno poludjeli?

29.10.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Ideja o velikim motorima u malim automobilima nije ništa novo, tako se naime i rodio segment paprenih kompakata, međutim ono što Aston Martin navodno planira učiniti s Cygnetom nadilazi granice zdravog razuma

Ekipa iz Gaydona bi navodno pokušala ugurati 5,9-litreni V12 pod poklopac Toyote IQ, koju se pod Aston Martinovom značkom zove Cygnet, piše Autocar. Navodno je ovako nešto moguće bez opsežnijih modifikacija, kažu predstavnici sedme sile.

Mi smo i više nego skeptični, posebice kad se u obzir uzme da mališan mjeri svega tri metra, uz 1.680 mm širine i 1.500 mm visine te međuosovinski razmak od tek dva metra. Uostalom, čak i da Aston Martinu ovako nešto pođe za rukom, Cygnet bi zbog raspodjele mase po osovinama vjerojatno bio jedan od najskupljih najneupravljivijih automobila na svijetu.

Britanci ipak nisu polupali sve lončiće u namjeri da s trona suludih projekata skinu Nissan Juke-R. V12-icu pod poklopcem Cygneta bi ipak oslabili pa ona stražnjoj osovini ne bi isporučivala 510 KS i 570 Nm već primjetno manje.

U Aston Martinu se zasad ograđuju od ovakve ideje te tvrde kako je u pitanju novinarska spekulacija. Mi se držimo one da ni jedan trač nije istinit dok nije službeno opovrgnut.