KAO MOBITEL

Teslin model S prvi auto čiji se softver krpa u vožnji

25.09.2012 u 13:50

Bionic
Reading

Dobro došli u budućnost u kojoj će se softver vašeg automobila unapređivati bežično, kao što to činite s mobitelom

Izmjene koje bi proizvođači radili sa softverom automobila donedavno su bile prenošene na vozilo prilikom redovnih servisa. Modelom S, Tesla je odlučio zaobići ovaj trend. Vlasnike američke električne limuzine tako će unutar iduća dva tjedna na središnjem displeju dočekati digitalni alarm koji će ih upozoriti kako je vrijeme da postojeći softver unaprijede zakrpom 1.9.11.

'Neke izmjene će dovesti do povećane sigurnosti automobila, a neke će vozačima omogućiti aktiviranje ili deaktiviranje određenih stavki', rekao je glasnogovornik kompanije. Jedna od važnijih preinaka je i smanjenje predviđene autonomije baterije za 50 kilometara, čime će u realnim uvjetima i pri dinamičnijoj vožnji sustav biti precizniji.

Mercedes i Chrysler također su već najavili bežično krpanje softvera vlastitih automobila, no Tesla će biti prvi koji će to učiniti putem mreže 3G, odnosno vlasnikovog Wi-Fi-ja.

Nadajmo se da ovo iskustvo neće biti slično ažuriranju softvera na mobitelima kada stvari, češće nego rjeđe, znaju otići u potpuno krivom smjeru.