KAD NOVAC NIJE PROBLEM

McLarenov unikatni model za anonimnog klijenta je ludnica!

20.08.2012 u 10:36

Bionic
Reading

Poveden primjerom Ferrarija, McLaren je i sam odlučio osnovati odjel za specijalne projekte koji će se baviti prohtjevima svojih potkoženijih klijenata

Pred nama je i njihov prvi uradak - unikatni model X-1 koji već na prvi pogled otkriva koliko je potpuno lud.

Automobil je izrađen prema želji anonimnog vlasnika izvornog McLarena F1, Mercedes SLR McLarena i novog MP4-12C. Na osnovi ovog potonjeg je stvoren i X-1 a njegov vlasnik želio je da nalikuje Facel Vegi iz 1961., Chrysler D’Elegance Ghiji iz 1959., Buick Electri iz 1959., Mercedes-Benzu 540K i Citroën SM-u, pa čak i, primjerice, muzeju Guggenheim u New Yorku i nalivperu Montblanc!

Rezultat možete vidjeti u fotogaleriji koju donosimo u nastavku, a McLarenovim inženjerima valja odati priznanje što su uspjeli postići da svaki dio ovog automobila bude funkcionalan, kao i da zadrži performanse koje MP4-12C čine jednim od najbržih sportskih automobila na svijetu. Pritom ga je moguće homologirati za cestovnu uporabu.

Premda nešto veći, X-1 teži gotovo koliko i MP4-12C - 1.400 kilograma, a pogoni ga isti biturbopunjeni V8 sa 625 KS.

Čitav projekt, od nacrta do ručne izrade karoserije od ugljičnih vlakana trajao je dvije i pol godine i koštao krajnjeg kupca nedefiniranu svotu novca. Automobil je službeno pokazan na izložbi Pebble Beach Concours u Montereyu u Kaliforniji, gdje je zasjenio ostale primjerke. To je najvjerojatnije i posljednji put da ga vidimo prije nego što ga proguta nečija privatna garaža.