Auto zona FIATOV DIREKTOR UVJEREN

Samo šest proizvođača će preživjeti krizu?

  • Autor: I. Ć.
  • 10.12.2008 10:10:17
  • 8.12.2008 11:50:59

Automobilska industrija suočava se s najlošijim prodajnim rezultatima u posljednjih nekoliko desetljeća, pa ne treba čuditi što su se pojedini izvršni direktori automobilskih giganata okrenuli pesimizmu. Sve ih, zasad, predvodi Fiatov Sergio Marchionne

U razgovoru za Automotive News Europe, Marchione je istaknuo da u iduća 24 mjeseca očekuje masovnu konsolidaciju industrije i brojne bankrote automobilskih giganata. Talijan očekuje da će od velikih proizvođača u konačnici ostati jedna velika američka kuća, jedan podjednako veliki njemački proizvođač, konzorcij japansko-francuskog proizvođača, japanska kuća, kineska te eventualno još jedan europski igrač.

Prema Marchionneu, veliki proizvođači koji žele dočekati iduće desetljeće trebaju proizvesti najmanje 5,5 milijuna automobila godišnje, a trenutno jedine dovoljno velike kompanije za ovakvu proizvodnju su Toyota, General Motors, Volkswagen, Ford i Renault-Nissan.

Mračnu analizu talijanskog direktora podupro je i nezavisni ekonomski analitičar Jürgen Pieper. On smatra da će većini automobilskih proizvođača glave doći struktura vlasništva. Većina proizvođača automobila u većinskom je vlasništvu privatnih obitelji, a Pieper smatra kako će ih iste biti prisiljene prodati ako im se, zbog krize, značajno umanji razina financijske moći.

Čak 46,6 posto BMW-a pripada obitelji Quandt, dok je 30 posto Peugeot-Citroena u vlasništvu obitelji Peugeot. Prema Pieperu, ovo su dva proizvođača s najnesigurnijom budućnošću u Europi, dok su najsigurniji Volkswagen, Renault-Nissan i Daimler.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: