TEST

Mazda2 1.3i CE Pro - zvrk

27.07.2012 u 15:28

Bionic
Reading

Teško je ne zaljubiti se u najmanju Mazdu. Sve u vezi s ovim automobilom jednostavno izvlači osmijeh na lice i drži ga ondje još dugo nakon što stignete od točke A do točke B

Mazda2 jedan je ponajboljih kompaktnih gradskih automobila u klasi, pa nas pomalo čudi što ih oko nas nema više. Za to krivimo nešto višu cijenu ovog automobila u odnosu na konkurentske modele. Japanci je opravdavaju pouzdanošću i voznim osobinama, no je li to dovoljno?

Mazda2 se vozi odlično. Kratki međuosovinski razmak i kruta, no ne prekruta šasija savršena su mjera za dinamičnu, sportsku vožnju. Ako tome pridodamo direktan upravljač koji fino leži u ruci, kočnice koje progresivno reagiraju na pritisak papučice, kratke hodove dobro pogođenog ručnog peterostupanjskog mjenjača kojem, doduše, ne bi škodio stupanj prijenosa više i oran četverocilindrični benzinski motor koji se rado vrti i ne troši previše goriva - dobivamo pravi mali zvrk podjednako dobar za svakodnevno jurcanje gradom i šoping, kao i prevaljivanje međugradskih udaljenosti otvorenom cestom ili autocestom.

Doduše, treba reći da je izolacija buke u unutrašnjosti mogla biti i bolja, no to je samo dodatna isprika da umjesto autoceste izaberete otvorenu cestu i zavoje. Dodatni razlog je i taj što iznad 130 km/h malenoj Mazdi ponestaje daha i počinje trošiti previše goriva. Snažniji benzinac svakako je opcija o kojoj treba razmisliti.

Za jedan ovako malen automobil, Mazda je i impresivno prostrana i udobna. Japanci su koristili robusniju plastiku za izradu komponenata, a i osjećaj je više analogan nego digitalan, no upravo ovakva ergonomija i završna obrada ulijevaju povjerenje da će na ovom automobilu sve biti isto i nakon desetljeća zlorabljenja.

Putnici straga šokirat će se prostorom koji će im stajati na raspolaganju za glavu i noge, no zato će 250 litara prtljažnog prostora malo koga baciti u ekstazu. S preklopljenom stražnjom klupom zapremina raste na više nego iskoristivih 780 litara.

Mazda2 odličan je automobil koji ne bi smio biti zanemaren ukoliko ste u potrazi za vozilom ove klase.

Proizvođač: Mazda
Model: Mazda2 1.3i CE Pro
Vrsta motora: 1.3, četiri cilindra, dizel
Obujam: 1.349 cm3
Snaga (kW/KS): 55/75 @ 6.000 o/min
Okretni moment (Nm): 119 @ 3.500 o/min
Potrošnja (l/100 km): 4,9/7,2/5,7
Ubrzanje (0-100 km/h): 14,9 s
Maksimalna brzina: 168 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 3.920/1.695/1.475
Cijena do registracije: 98.490 kuna