Auto zona EURO NCAP ZAHTIJEVA

Novi automobili kočit će sami već od iduće godine

  • Autor: I. Ć.
  • 19.6.2012 10:52:02
  • 19.6.2012 9:11:41

Za automobile modelske godine 2014. Euro NCAP zahtjeva serijsku ugradnju sustava za autonomno zaustavljanje vozila u slučaju opasnosti, objavila je nezavisna europska agencija za sigurnost u prometu

Sustavi AEB djeluju u sprezi s radarskim sustavom kojim detektiraju ostale sudionike u prometu i udaljenost od njih. Kad sustav uoči prebrzo nalijetanje, upozorit će vozača audio-vizualnim signalima, a ukoliko ovaj ne reagira, samostalno otpočeti zaustavljanje vozila u cilju minimaliziranja štete.

Europska unija ima cilj do 2020. prepoloviti broj stradalih na europskim cestama na 15.000. Studija koju je Euro NCAP proveo pokazala je da sustavi za autonomno zaustavljanje vozila smanjuju broj nesreća za 27 posto, no istovremeno su dostupni na svega 21 posto vozila trenutno u prodaji na Starom kontinentu.

Euro NCAP će stoga već od iduće godine zahtijevati spomenuti sustav kao uvjet za osvajanje pet zvjezdica na njihovim crash testovima. Ista politika dovela je do toga da ABS, ESP i brojna druga tehnička rješenja postanu standardna oprema na svim automobilima.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: