VIDIM SVE!

Ovaj retrovizor ne poznaje mrtvi kut

12.06.2012 u 08:39

Bionic
Reading

Koliko puta vam se drugo vozilo uspjelo sakriti unutar mrtvog kuta bez obzira koliko ste dobro podesili retrovizore? Krajnje je vrijeme da se to više ne ponovi

Upoznajte širokokutni retrovizor koji, za razliku od uobičajenih 15-ak, pokriva kut od čak 45 stupnjeva. Konveksnih zrcala bilo je i prije, no ona su iskrivljivala percepciju prostora. Premda i ovo posljednje čini da pojedini predmeti izgledaju dalje no što uistinu jesu, ono ipak daje nevjerojatno širok kut i pregršt informacija vozaču.

Kako radi? 'Zamislite hrpu malenih ogledala zakrenutih pod različitim kutovima kao na disko kugli. Svako ogledalce odbija svjetlost da bi vozaču prikazalo što širi kut pozadine uz što manje distorzije', kaže profesor matematike i idejni tvorac širokokutnog retrovizora Andrew Hicks.

Dok ga sveučilišni profesor ne patentira, nećete ga moći kupiti, no teško nam se oteti dojmu da bi ovo mogla biti jedna od onih tehnologija koje prekasno stižu na tržište.

Naime, sve više koncepata nam pokazuje da proizvođači automobila uskoro planiraju zamijeniti retrovizore kamericama, što bi automobilima osim modernijeg izgleda trebalo omogućiti i da troše manje goriva zbog bolje aerodinamike.