TEST

Chevrolet Aveo 1.6 LTZ - Cruzeova konkurencija u obitelji

11.05.2012 u 14:02

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za kompaktnom limuzinom, Cruze se nameće kao vrlo dobar izbor, međutim Chevrolet odnedavno nudi konkurenciju u vlastitom aranžmanu

Kompaktniji model Aveo, do pojavljivanja Cruzea bio je Chevroleteov globalno najprodavaniji model, a u novoj generaciji postao je atraktivniji, sofisticiraniji i jednom riječju - bolji. Pa kako se onda nosi s većim bratom?

Premda se automobil standardno nudi u izvedbi s pet vrata, mi smo na test dobili limuzinsku izvedenicu koja s prtljažnikom zapremnine 500 litara 'šije' Cruze za čitavih 50 litara obujma. Doduše, ovaj je prostor, unatoč podatnoj utovarnoj plohi, ponekad teže iskoristiti zbog manjeg otvora prtljažnika. Da je riječ o limuzinskoj izvedenici hatchbacka, vidi se i smještanjem na stražnju klupu. Natprosječno visokim putnicima, naime, ponestat će mjesta za koljena.

Aveov interijer, s dizajnerskog i ergonomskog aspekta, djeluje odlično, međutim, valja priznati da su materijali pod prstima tvrdi, a instrument ploča dosta neozbiljna. Aveova sjedala nude dobru potporu tijelu te su udobna i na dužim putovanjima. Automobil se koristi neovisnim ovjesom sprijeda i torzijskom osovinom straga koji u praksi funkcioniraju vrlo dobro. Arhitektura je podešena nešto kruće, pa je prava šteta što i upravljač nije direktniji, a mjenjač s nešto kraćim hodovima, brzinom više i kraćim prijenosnim omjerima. Ovako će Aveo prije dinamičnog, radije pokazati ekonomično lice.

Pod poklopcem se našao stari znanac - 1.6-litreni Ecotec koji Opel već neko vrijeme ugrađuje u svoje automobile. Riječ je o provjerenom motoru koji razvija 115 KS i 155 Nm okretnog momenta što možda i nije dovoljno za rušenje brzinskih rekorda, no zato je i više nego dostatno za ugodnu i relativno štedljivu gradsku vožnju. Aveo s ovim motorom sprinta do stotke za nešto manje od dvanaest sekundi te postiže 185 km/h maksimalne brzine.

U Chevroletu nisu štedjeli na sigurnosnoj opremi pa Aveo standardno dolazi s ABS-om, ESP-om, šest zračnih jastuka i sustavom za pomoć pri kretanju na uzbrdici.

Iako favoriziramo Cruze, kad je Aveo u pitanju riječ je o interesantnom paketu koji, ako ste u potrazi za automobilom ove klase, treba provjeriti prije donošenja konačne odluke.

Proizvođač: Chevrolet
Model: Aveo 1.6 LTZ Sedan
Vrsta motora: 1.6, četiri cilindra, benzin
Obujam: 1.598 cm3
Snaga (kW/KS): 51/115 @ 6.000 o/min
Okretni moment (Nm): 155 @ 4.000 o/min
Potrošnja (l/100 km): 5,8/9,4/7,2
Ubrzanje (0-100 km/h): 11,3 s
Maksimalna brzina: 185 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.039/1.735/1.517
Cijena do registracije: 106.907 kuna (74.989 kn za osnovni model)