Auto zona ZNANSTVENO-FANTASTIČNO

Kako je Audi postigao da električni auti zvuče opako

  • Autor: I. Ć.
  • 6.4.2012 11:59:12
  • 6.4.2012 11:40:11

Električni automobili naša su budućnost. Upitno je iz kojeg izvora će dolaziti energija za pokretanje njihovih kotača, no sve je očitije da ćemo za motorizaciju koristiti elektromotor

Problem s ovom vrstom pogona jest to što je gotovo u potpunost nečujan pa su jedini zvukovi koje električni automobili u vožnji proizvode oni kontakta između kotača i podloge te naleti vjetra.

Kao što će vam svaki automobilski entuzijast reći, zvuk motora veoma je važna stavka u sveopćem doživljaju užitka u vožnji, no mnogo važnije - on je ključan kako bi prolaznici bili svjesni toga da im se približava vozilo.

U Audiju posljednje tri godine rade na sintetičkom zvuku za svoje automobile. Štoviše, Nijemci žele postići unikatni, lako prepoznatljivi zvuk za svaki od svojih modela. Tehnologija je premijerno ugrađena u superautomobilski model e-Tron, koji u akciji možete pogledati u videu koji donosimo u nastavku.

Audijevim inženjerima kao referenca prilikom razvoja harvdera i softvera, koji u Ingolstadtu nazivaju sustav e-Sound, poslužio je zvuk motora benzinskog R8.

U osnovi, tehnologija u realnom vremenu očitava parametre vožnje poput ubrzanja i brzine vozila kako bi putem zvučnika smještenih u podnici automobila generirala moćan, sintetički zvuk koji nalikuje nečem što bismo prije očekivali čuti u znanstvenofantastičnim filmovima, nego na pješačkom prijelazu.

Poslušajte.

35721,109383,73320,96651

audi e-sound for e-tron electric vehicles from designboom on Vimeo.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: