Auto zona U PRODAJI 2014.

Izvolite, vaš leteći automobil je ovdje

  • Autor: I. Ć.
  • 3.4.2012 14:16:07
  • 3.4.2012 12:12:02

Ako ste ikad sanjali o tome da posjedujete vlastiti leteći automobil, krajnje je vrijeme da počnete štedjeti jer bi isti, uz malo sreće, trebali biti dostupni već za dvije godine

Zasad nismo sigurni koliko će novca biti potrebno, no sudeći prema naizgled jednostavnoj tehnologiji - ne mnogo više no što je potrebno za kakav automobil luksuznije klase. Upoznajte PAL-V, prototip nizozemskog proizvođača koji bi mogao napraviti pravu revoluciju u osobnom transportu.

Za razliku od dosadašnjih prijedloga, PAL-V se ne koristi nepraktičnim dijelovima koje je potrebno postavljati, uklanjati, ili tegliti u prikolici, već se sva potrebna mehanizacija u tren oka stapa s ostatkom karoserije. Također mu za uzlijetanje ne treba ni pista. 165 metara asfalta ili pak livade sasvim mu je dovoljno da se vine u nebesa, a za slijetanje mu je potrebno još manje.

Štoviše, obzirom na to da se ne koristi motoriziranom elisom, premda nalikuje helikopteru, već autogyrom za čiju je rotaciju potreban uzgon, PAL-V je potpuno bezopasan čak i u situacijama kad mu usred leta nestane goriva. Doduše, poželjno je u takvim situacijama imati pristupačnu površinu za slijetanje.

Kad smo već kod autonomije, ona s jednim spremnikom iznosi između 350 i 500 kilometara u zraku, odnosno čak 1.200 kilometara na kopnu. PAL-V pritom nije spor. Postiže 190 km/h na cesti i u zraku, a zahvaljujući sofisticiranoj elektronici vozi se sportski poput motocikla.

Ovladavanje kontrolama i dobivanje potrebnih dozvola navodno ne bi trebalo trajati duže od 30 sati, a američki i europski zakonodavci već su neko vrijeme u procesu razvijanja programa digitalnih autocesta koje bi daleko ispod visine zrakoplovnog prometa osigurale sigurne koridore kojima bi se navigiralo pomoću GPS-a.

Što je najbolje, PAL-V zadovoljava svu postojeću legislativu zračnog i cestovnog prometa, a sve što mu stoji na putu do komercijalizacije jest manjak kapitala. Nekako nam se čini, a možda se i samo nadamo, da ovaj put to neće biti problem.

Pitanje je samo - želite li dijeliti nebo s vozačima koje svakodnevno susrećete u prometu?

132825,91918,75044,184998
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: