Auto zona DS5

Najluksuzniji Citroen stigao u Lijepu Našu

  • Autor: I. Ć.
  • 30.3.2012 15:17:45
  • 30.3.2012 14:30:09

Okolica Rovinja je domaćem zastupniku za Citroen poslužila kao izvrsna podloga za lansiranje trenutno najluksuznijeg automobila u grupaciji PSA na hrvatsko tržište

Francuzi su se pohvalili da su linijom DS postigli sve ono što su smjerali. Ideja je bila učiniti razliku između proizvoda koji se grade na istoj platformi da bi kupac u svakom segmentu vozila mogao osjetiti unapređenje. DS5 tako, kažu, u odnosu na C5 izgleda i ostavlja luksuzniji dojam, vozi se bolje te nudi značajno više opreme i mogućnosti individualiziranja.

Takozvana DS-kutija omogućuje svakom kupcu da uredi vlastiti, gotovo unikatni model na čiju će isporuku pričekati 60 dana. Iz svih tih razloga u Citroenu su odlučili i fizički odvojiti automobile DS od ostalih Citroena, pa ćemo u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku uskoro moći razgledati DS3, DS4 i DS5 u luksuznijim salonima.

Citroen je krenuo i s organizacijom DS-kluba koji kupcima te serije vozila šalje pozive na izložbe, koncerte i utakmice te ih informira o mjestima s kvalitetnom ponudom jela i pića itd.

Sav taj trud već se isplatio. Od 140.000 kupaca DS3, primjerice, čak je 60 posto prvih vlasnika Citroena. Francuzi se, naravno, sličnom rezultatu nadaju i s modelom DS5, koji će se, doduše, morati tući s premium konkurencijom.

DS5 će se proizvoditi u Sochauxu, a Francuzi očekuju da će godišnje uspjeti prodati 40.000 primjeraka. Ništa, kažu, nije prepušteno slučaju. Automobil je u prototipnoj fazi razvoja odradio čak tri milijuna kilometara, a radnici zaduženi za njegovu izradu prošli su posebnu obuku. Naravno, naglasak je stavljen na dizajn i kvalitetu materijala, kao i tehnologiju. DS5 je u aeronautički inspiriranoj unutrašnjosti prevučen kvadratnim metrima fine kože, optočen je elementima od brušenog metala te ima sjedala oblikovana prema dizajnu remena ručnog sata.

Ni posljednjeg krika tehnologije ne manjka pa DS5, primjerice, od aktivnih elemenata sigurnosti nudi drugu generaciju kamere koja nadgleda kretanje vozila te upozorava vozača na nesvjesno krstarenje iz trake u traku. Isti sustav služi i za podešavanje svjetlosnog snopa ovisno o terenu i nadolazećem prometu te automatsko prebacivanje iz režima kratkih u duga svjetla.

DS5 je ujedno prvi Citroenov automobil koji će se nuditi s hibridnim pogonom. Sustav je sastavljen od dizelskog i električnog motora koji zajedno razvijaju 200 KS te prema službenim podacima troše svega 3,8 litara goriva u kombiniranom ciklusu. DS5 dijeli taj pogon sa sestrinskim modelom Peugeot 3008 Hybrid4.

Od ostalih motora u ponudi, tu su dva 1.6 turbobenzinca sa 156 i 200 KS te 1.6 i 2.0 turbodizelaši s direktnim ubrizgavanjem i 110, odnosno 163 KS. Svi motori standardno dolaze s ručnim šesterostupanjskim mjenjačima, osim hibrida koji dolazi sa šesterostupanjskom automatikom.

Cijena osnovnog modela u Hrvatskoj iznosit će 223.600 kuna, kad automobil idući tjedan krene u prodaju, a za najprestižniji hibridni model trebat će izdvojiti 334.600 kuna.

123336,183346,93578,90840
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: