Auto zona DELOKALIZACIJA POSLOVA

Renault izazvao revolt Francuza otvaranjem pogona u Maroku

  • Autor: I. Ć.
  • 10.2.2012 15:22:14
  • 10.2.2012 13:51:20

Nemala prašina digla se u Francuskoj tijekom Renaultovih otvaranja pogona u bescarinskoj zoni Tangiera. Francuski političari optužili su Renault za delokalizaciju proizvodnje i izdaju francuskih radnika

'Opasno je i nedopustivo za našu zemlju da Renault, u kojem država posjeduje najveći udio u temeljnom kapitalu (15 posto, op. a.), pribjegava društvenom dampiranju u Maroku kako bi proizvodio automobile namijenjene Europi i Francuskoj', rekao je bivši ministar gospodarstva i član stranke UMP aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Christian Estrosi.

U Renaultu optužbe odbacuju ističući da će povećanje opsega proizvodnje u Maroku rezultirati povećanjem broja radnih mjesta u Francuskoj na poslovima istraživanja i razvoja, proizvodnji motora, a profitirat će i kooperanti.

Renault tvornicom u Maroku planira rasteretiti rumunjske pogone u kojima se proizvodi Dacija, a zahvaljujući faktoru uštede na plaćama (prosječna plaća u Maroku iznosi 250 eura), Francuzi očekuju da će zadržati vrh kompetitivne oštrice u segmentu.

Tvornica u Maroku u prvoj bi godini trebala proizvoditi 170.000 automobila godišnje, a puni kapaciteti trebali bi dosezati 400.000 automobila. Renault će u Tangiersu proizvoditi novu Daciju Lodgy.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: