NI ON NE VOLI ZIMU

Što s automobilom za vrijeme ekstremnih hladnoća

07.02.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Možda vam se zbog sve većih nanosa snijega čini da je najveći problem ujutro identificirati vlastito vozilo pod snijegom, no to je tek početak muka

Možda vam se čini da je najveći problem ujutro identificirati vlastito vozilo pod nanosom snijega, no to je tek početak muka

Bit ćemo iskreni, šaka savjeta koju ćete pronaći među ovim redovima neće magično odstraniti sve vaše probleme, no olakšat će ih i vrlo vjerojatno smanjiti troškove uzrokovane nemarom i neznanjem. Istina je da automobili ne vole snijeg i hladnoću ništa više od vas, pa se zbrinite za njih jer je to jedini način da vam oni, kad je najvažnije, ne otkažu poslušnost.

Topla je preporuka da strugalicu i metlicu držite izvan automobila, a ako baš ne želite promijeniti ovu naviku, tada ih držite u prtljažniku. Na ovaj način nećete morati svako jutro paziti da vam snijeg s krova i vrata ne zatrpa sjedalo.

Ekolozi će galamiti, ali sjednite i upalite motor automobila prije no što ga počnete čistiti od snijega. Ionako to ne činite svaki dan. Potrošit ćete koji decilitar goriva više, no istovremeno ćete pomoći motoru da postigne radnu temperaturu, a zahvaljujući toplom zraku ventilacije usmjerenom na prednje i stražnje vjetrobransko staklo, olakšat ćete si čišćenje.

Nemojte biti žustri u čišćenju snijega metlom. Velika je vjerojatnost da pod snijegom ima nakupljene prljavštine, sitnih kamenčića i pijeska, pa grubim kretnjama samo možete oštetiti lak. Ni pod kojim uvjetima nemojte koristiti toplu vodu kako biste otopili zaleđeno vjetrobransko staklo jer razlika u temperaturi može dovesti do njegova pucanja. Nemojte koristiti brisače kako biste uklonili led sa vjetrobrana jer ćete ih samo oštetiti. Nemojte koristiti ni CD-e, kutije od CD-a, kreditne kartice ili druge predmete za struganje leda. Budite strpljivi i metodični. Traje dulje, ali se isplati.

Pažljivo očistite sve površine od snijega, a ne samo stakla i svjetlosno sklopovlje.

Ni pod kojim uvjetima nemojte koristiti toplu vodu kako biste otopili zaleđeno vjetrobransko staklo

Pri ekstremno niskim temperaturama, ventilaciju usmjerite prema staklima kako ne biste riskirali zamrzavanje brisača. Nakon što završite s uporabom automobila, stavite preko vjetrobranskog stakla komad kartona i preklopite ga brisačima.

Pri niskim temperaturama akumulatori prvi otkazuju poslušnost. Ukoliko se ne sjećate kad ste ga zadnji put promijenili, tada je krajnje vrijeme da to učinite. Držite spremnik goriva što više punim kako ne bi došlo do kondenzacije i zastoja u sustavu dovoda goriva.

Toplo preporučujemo i da s vremena na vrijeme temeljito isperete podnicu svojeg automobila kako biste ga zaštitili od tihog ubojice, soli koju zimske službe posipaju kako se ceste ne bi ledile. Vanjski premaz bit će vam zahvalan ako ga zaštitite voskom.

Ukoliko to dosad niste učinili, ne odlažite više promjenu guma, ako vam je rashladna tekućina starija od dvije godine, zamijenite je novom pazeći na omjer antifriza i vode. Ako ste nekoliko stotina kilometara udaljeni od servisnog intervala za promjenu ulja, savjetujemo da ovaj put to učinite malo ranije.

Čuvajte svoj automobil, pa će i on čuvati vas.

Više o tome kako treba voziti po snijegu, možete pročitati klikom na link ovdje