KOJI IZABRATI

Hoće li novi Gran Coupe zbuniti BMW-ove kupce?

12.12.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Premda su praktički gotov automobil imali prije dvije godine, Bavarcima se nije žurilo. Pričekali su da konkurencija lansira svoje modele - Mercedes drugu generaciju automobila CLS, koji je i započeo trend limuzina s kupe linijom, a Audi A7 Sportback - da bi skinuli plahtu s potpuno nove serije 6 Gran Coupe

Ako zanemarimo par vrata više, Gran Coupe izgleda gotovo identično kao serija 6 - iznutra i izvana. Jedine razlike u odnosu na koncept ogledaju se u redizajniranom prednjem odbojniku i novom ispušnom sustavu, dok se automobil od kupea ponajviše razlikuje dimenzijama. Mjerama 5.007x 1.894x1.392 mm, Gran Coupe je od serije 6 kupe 111 mm duži, dok je od nove serije 5, s kojom dijeli platformu, 102 mm duži, 34 mm širi i 72 mm niži.

Smještajne kapacitete novog automobila Nijemci deklariraju kao '4+1', što znači da se peti putnik baš i neće usrećiti na stražnjoj klupi limuzine koja želi biti kupe. Obujam prtljažnog prostora pak iznosi jednako kao kod serije 6 - 460 litara.

Službena premijera za Gran Coupe bit će upriličena na nadolazećem autosalonu u Ženevi iduće godine, a automobil će biti dostupan s tri motora - dizelašem i dva benzinca. Sva tri motora su turbopunjena te će standardno biti uparena s automatskim osmerostupanjskim mjenjačem.

640i koristit će redni šesterocilindrični trolitreni motor koji razvija 320 KS, što je dovoljno za sprint do stotke za 5,4 sekunde uz prosječnu potrošnju od 7,9 litara na stotinu kilometara, 640d iz istog obujma istiskuje 330 KS te nudi podjednako brz sprint do 100 km/h uz primjetno nižu potrošnju (5,7 litara), dok će za prvu ruku najsnažniji model biti 650i koji će, ovisno u željama kupca, 450 KS iz 4.4-litrenog V8 isporučivati stražnjim kotačima ili, uz nadoplatu, integralno na obje osovine. Najbrži Gran Coupe s ubrzanjem do 100 km/h obračunavat će se za 4,5 sekundi te trošiti oko devet litara goriva na stotinu kilometara.

BMW-ova krstarica u dogledno će vrijeme biti obogaćena novim motorima, od kojih bi najsnažniji trebao biti biturbopunjeni V8 sa 560 KS u modelu M6 Gran Coupe.

Predstavljanjem novog Gran Coupea BMW je kupce stavio na prave muke, jer im sad nudi izbor između čak tri automobila koji, načelno, zadovoljavaju iste potrebe. Biste li vi izabrali Gran Coupe prije serije 5 i serije 5 GT? A CLS-a, A7 Sportbacka i Panamere