NOVI RENAULT SCENIC

Osvježen izgled najprodavanijeg europskog monovolumena

02.12.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Za modelsku godinu 2012. Francuzi su odlučili zategnuti bore kompaktnom monovolumenu Scenicu i njegovom izduženom bratskom modelu Grand Scenicu. Redizajn nije mogao doći u bolje vrijeme, jer je i konkurencija sve atraktivnija

Malo kromiranih letvica ovdje, malo LED dnevnih svjetala ondje te par preoblikovanih plastičnih odbojnika sprijeda i straga i novi Scenic spreman je za obračun. Francuski dizajneri nisu zanemarili ni interijer koji je profitirao od novih kombinacija boja i materijala, a dosadašnje specijalno izdanje s akustikom Bose odsad će biti dobavljivo u serijskoj izvedbi.

Nisu sve preinake isključivo kozmetičke naravi, što je potez koji hvalimo. Pod poklopcem se našlo mjesta za dva nova dizelaša dCi110, koji je čak 12 posto učinkovitiji od prethodnika i, prema Renaultovim izračunima, zahtijeva tek 4,1 litru goriva na stotinu kilometara, te dCi 130 koji za isto traži 4,4 litre.

U proljeće iduće godine pridružit će im se novi turbobenzinac TCe 115 koji, tvrde Francuzi, troši čak 20 posto manje goriva od postojeće 1,6-litrene izvedbe sa 110 KS.

Novitet je i sustav aktivne sigurnosti Visio, premijerno predstavljen upravo u Scenicu, koji pomoću kamere smještene u središnji retrovizor kontrolira kut i intenzitet osvjetljavanja prednjih svjetala ovisno o nadolazećem prometu te također upozorava vozača ukoliko nesvjesno prelazi iz jedne prometne trake u drugu.

Početak prodaje redizajniranih Renaultovih monovolumena najavljen je za siječanj iduće godine, a preporučena cijena za Scenic iznosit će 21.350 eura, odnosno 24.850 eura za Grand Scenic.