Auto zona HRVATSKI MALIŠAN U SAD-U

Američka premijera za Doking XD u Los Angelesu

  • Autor: I. Ć.
  • 18.11.2011 17:10:28
  • 18.11.2011 15:10:43

Nakon što su europsku javnost zaintrigirali predstavljanjem prototipnog XD-a u Frankfurtu, ekipa Vjekoslava Majetića odlučila je isto učiniti i s one strane Atlantika

Američki mediji bruje o interesantnom električnom mališanu koji nudi najbolje od dva svijeta - sportske vozne osobine i nultu stopu emisiju stakleničkih plinova.

Hrvatska tvrtka ponajprije poznata po robotiziranim strojevima za razminiranje, XD je predstavila sloganom: 'dizajniran kao luksuzni automobil, izrađen za trkaću stazu'.

U Dokingu su, čini se, još uvijek u potrazi za strateškim investitorom koji bi omogućio visokoserijsku proizvodnju električnog mališana. Obzirom na stanje svjetske ekonomije, ne čudi da je teško privući zainteresirane partnere čak i kada proizvod u pitanju smješta troje putnika u kompaktnu i vizualno atraktivnu karoseriju dužine 2,85 m, te ga pogone dva para elektromotora (po jedan u svakom kotaču) ukupne snage 240 KS i 720 Nm, što je dovoljno za sprint do 100 km/h za 4,2 sekunde, te prevaljivanje udaljenosti do 160 km pri 80 km/h.

Sportske vozne osobine zajamčene su niskim težištem zahvaljujući litij-fosfornoj bateriji od 320 kilograma, kapaciteta 33 kWh koja je smještena u podnicu automobila.

Hoće li prvi hrvatski prototipni električni automobil naići na plodno tlo i postati prvi hrvatski serijski automobil uopće, ostaje za vidjeti. Mi se nadamo da će Vjekoslav Majetić uspjeti ostvariti svoj san te, između ostalog, postaviti Hrvatsku na automobilsku kartu svijeta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: