MANJE JE VIŠE?

Novi Mini Roadster kao alternativa Mazdi MX-5

31.10.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Mazda MX-5 godinama vlada u segmentu pristupačnih roadstera, no u Miniju vjeruju kako imaju konja za utrku. Upoznajte Roadster

Roadster s mekim krovom šesta je verzija oksfordskog mališana koja se gradi na platformi Coopera. Ne treba stoga čuditi što automobil gotovo u milimetar dijeli dimenzije s hatchbackom. Ipak, razlike postoje, budući da je Roadsteru, za razliku od kabrioleta, nedostaje stražnja klupa.

Dva mjesta za putnike manje znače da je volumen prtljažnika porastao na 240 litara, a Britanci zbog 20 mm manje visine, nakošenijeg vjetrobranskog stakla (13 stupnjeva), niže mase i težišta te unaprijeđenog ovjesa i elektronske blokade diferencijala obećavaju osjećaj u vožnji nalik onom kod kartinga.

Odabir motora i prijenosa Mini Roadster će dijeliti s braćom, što znači da će kupci moći birati između tri verzije 1,6-litrenog benzinca koji razvija 122, 184 ili 211 KS, te dvolitrenog turbodizelaša sa 143 KS. Šesterobrzinski ručni mjenjač standardni je dio opreme, a uz nadoplatu je moguće dobiti šesterobrzinski automatik.

Mini Roadster u prodaju bi trebao krenuti početkom iduće godine po zasad nedefiniranim cijenama.