Auto zona ZA 1. TRAVNJA

KIA, Seat i Hyundai otkrili revolucionarne koncepte

  • Autor: I. Ć.
  • 1.4.2009 14:30:35
  • 1.4.2009 13:46:26

Današnji dan idealan je za revolucionarna predstavljanja, tako barem smatraju u KIA-i, Seatu i Hyundaiju. Ovaj automobilski trojac ugodno nas je iznenadio svojim neobičnim prvotravanjskim automobilima

KIA je tako konačno, nakon mjeseci skrivanja, pokazala Aero-Soul koji, osim standardnih motora s unutarnjim sagorijevanjem, za kretanje koristi i energiju iz okoliša. Naime, pomoću dva panela, jednog na prednjem, a drugog na stražnjem kraju vozila, Aero-Soul ovladava energijom vjetra, što mu omogućava i do 25 posto poboljšanu učinkovitost te čak 40 posto nižu emisiju ispušnih plinova. Spomenuti paneli ujedno služe i kao zračne kočnice, tvrde Korejci.

Na sličnom tragu su i Španjolci koji su na krov Ibize odlučili montirati sustav Aero-Tonto, inspiriran nizozemskim vjetrenjačama. Riječ je o turbini s tri krilca koju u vožnji pokreće strujanje zraka. Navodno je električna energija generirana pri 5 km/h dovoljna za rad pokazivača smjera i maglenki, dok je pri brzini od 40 km/h sustav sposoban samostalno napajati kompletno svjetlosno sklopovlje na automobilu. Premda u Seatu nisu bili spremni objaviti cijenu ovog revolucionarnog uređaja, potvrdili su da rade na još većem i učinkovitijem sustavu koji bi nam trebao biti predstavljen 1. travnja 2010. godine.

U Hyundaiju su, umjesto za ekologiju, više zabrinuti za živote državnika i VIP osoba, stoga su svoj najmanji model i10 odlučili prilagoditi najvišim sigurnosnim standardima. To znači da je karoserija automobila u cijelosti izrađena od perolakog materijala nekoliko puta čvršćeg od Kevlara – niti organskih mahuna!

Budući da je automobil namijenjen VIP osobama koje se vole pokazati u prolazu, putnički prostor napravljen je kako bi se u njemu moglo sjediti ili stajati. Prema nepotvrđenom izvoru, prvi specijalni i10 biti će dostavljen neimenovanom Nijemcu koji trenutno živi u Italiji.

seat

hyundai


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: