NAJBOLJE RJEŠENJE

Obama ipak za bankrot General Motorsa

01.04.2009 u 11:01

Bionic
Reading

Premda je donedavno jamčio bezrezervnu pomoć posrnuloj američkoj automobilskoj industriji, predsjednik Obama sada navodno jedinu nadu za restrukturiranje General Motorsa vidi u bankrotu

Obama je GM-u dao rok od 60 dana za reduciranje dugova i troškova, prenosi Bloomberg. Ako najveći američki proizvođač automobila dotad ne zadovolji kriterije, bankrot će biti jedino rješenje u okviru kojeg bi se kompanija mogla restrukturirati i postati konkurentnija na tržištu.

Kamen oko vrata General Motorsu čini 27,5 milijardi dugova za izdane obveznice koje vjerovnici ne žele pretvoriti u vlasnički udio u kompaniji, kao i 20,4 milijardi dolara duga za doprinose za zdravstveno osiguranje koje potražuju sindikati UAW-a. Ako ne dođe do konsenzusa, bankrot bi značajno otežao poziciju vjerovnika i UAW-a.

Istovremeno, ako dođe do bankrota, može se očekivati da će vlada nastojati rasprodati najzdraviju GM-ovu imovinu u što kraćem roku kako prodaja automobila, koja je na najnižoj razini u posljednjih 27 godina u SAD-u, ne bi pretrpjela još teži udarac. Sličan korak GM i sam poduzima fokusirajući se na Chevrolet i Cadillac te nastojeći posljednjih mjeseci prodati neprofitabilni Hummer.

Slična sudbina čeka i Chrysler ako u roku od 30 dana ne uspije postići dogovor o partnerstvu s Fiatom. Chrysleru je obećano dodatnih šest milijardi dolara pomoći bude li dogovor postignut u idućih 30 dana.