Auto zona POVRATAK U BUDUĆNOST

Jeste li spremni za električni DeLorean?

  • Autor: I. Ć.
  • 20.10.2011 17:00:07
  • 20.10.2011 14:22:39

Malo filmskih automobila uživa kultni status kao legendarni DeLorean DMC-12. Ima li uopće takvog ljubitelja automobila koji nakon gledanja trilogije Povratak u budućnost nije poželio zasjesti za upravljač vlastitog primjerka

Nažalost, serijski DeLorean performansama nikad nije dosegnuo Doc Brownov fuzijski primjerak, što je dijelom mogao 'zahvaliti' nemaloj masi čelične šasije i karoserije, a dijelom ne pretjerano potentnom pogonu Renault-Volvovog V6. Čak ni Colin Chapmanov ovjes na bazi Lotus Esprita nije mogao spasiti situaciju pa je u godinu dana, od 1981. do 1982, prije no što je tvornica zatvorila vrata, proizvedeno svega 9.000 primjeraka.

30 godina kasnije DeLorean je spreman za drugu šansu i povratak u budućnost. Umjesto onemoćalog benzinca pod kožom će se naći električni pogon deklariran na 260 KS, koji bi trebao osiguravati maksimalnu brzinu od 200 km/h.

DMC Texas Open House raspolaže zalihama originalnih DeLoreanovih dijelova, a dosad se uglavnom bavila restauracijom postojećih modela te izradom primjeraka sastavljenih od 80 posto originalnih i 20 posto modernih dijelova poput elemenata sigurnosti i dijelova ovjesa. U 2013. pak DMC u suradnji s Epic EV-om DMC ambiciozno najavljuje lansiranje električnog automobila.

Detalji su zasad šturi, no energija bi trebala dolaziti iz 24-30 kWh litij-ion-fosfatne baterije (što nije ni sjena DocBrownovom reaktoru od 1,21 gigawatta), a sam automobil krajnjeg bi kupca trebao koštati oko 90.000 američkih dolara.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: