23 PUTNIKA, 250 KM/H

Šeik kupio superbus za 10 milijuna dolara

05.10.2011 u 14:32

Bionic
Reading

To što plivaju u nafti i dolarima, ne znači da šeici Ujedinjenih Arapskih Emirata nisu ekološki osviješteni

Umjesto da s probranim društvom putuje u više luksuznih automobila od Abu Dhabija do Dubaija, šeik Mohammed Bin Rashid odlučio je kupiti autobus. No, ne bilo kakav autobus. Ovaj je sposoban postići 250 km/h, a da pritom ne potroši ni kapi goriva.

Superbus pogoni niz električnih motora koji razvijaju 300 kW iz litij-polimerske baterije, a sposobni su generirati i 600 kW na jednu minutu prilikom pretjecanja i naglog ubrzavanja. Pri brzini od 250 km/h superbus navodno može prevaliti udaljenost od 210 kilometara, što znači da bi put od Abu Dhabija do Dubaija mogao trajati svega pola sata.

Za to vrijeme putnici mogu surfati internetom i pratiti TV program te prema želji namještati višezonski klimatizacijski uređaj. Pogađate da ovako nešto nije jeftino. Cijena superbusa iznosi 10 milijuna dolara, a prvi primjerak transportnim jumbo jetom prevezen je novom vlasniku.

Koncept je razvio prvi nizozemski astronaut, profesor na tehničkom sveučilištu Delft u Nizozemskoj Wobbo Ockels. Vozilo je dugo 15 metara, široko 2,5 metra i visoko 1,65 metara te teži 9,5 tona i ima po osam vrata sa svake strane.