Auto zona PORSCHE OPTUŽUJE GM

Doveli ste automobilsku industriju na rub ponora!

  • Autor: I. Ć.
  • 2.12.2008 13:27:59
  • 2.12.2008 13:27:51

Porscheov izvršni direktor Wendelin Wiedeking žestoko se, u intervjuu za britanski Guardian, obrušio na američki trojac GM, Ford i Chrysler optuživši ih da su neodgovornim ponašanjem čitavu automobilsku industriju doveli na rub ponora

Prema Wiedekingu, pitanje je vremena kada će neki veliki fond rizičnog kapitala preuzeti vlasništvo nad jednim od posrnulih američkih giganata koji su si štetu nanijeli nudeći automobile po previsokim sniženjima i nerazumnim kreditnim uvjetima.

Porscheov direktor također je optužio GM da ucjenjuje američku vladu tvrdnjama kako će bez financijske pomoći bankrotirati. Premda EU razmatra prijedlog pomoći ugroženim europskim proizvođačima, u Porscheu smatraju da europski zakonodavci samo moraju prisiliti banke da počnu posuđivati novac, umjesto da ga gomilaju u centralnim bankama.

'Trebali bi ubrizgavati novac u zdrave kompanije, kako bi one preživjele', tvrdi Wiedeking.

Najviše su pogođeni aktualnom financijskom krizom mali dobavljači koji bez kratkoročnih kredita ne mogu održati tekuću likvidnost, te su prisiljeni na likvidaciju. Kompanije poput Siemensa već potpomažu kratkoročnim kreditima svoje dobavljače, dok Porsche isto čini avansnim plaćanjem.

Porsche je prošle godine bio najuspješniji proizvođač automobila s profitom prije oporezivanja od 8,6 milijardi eura. Za ovu godinu u Porscheu očekuju održavanje profitne margine na dvoznamenkastim postocima, no zbog drastičnog pada prodaje financijaši iz Stuttgarta ne mogu ni predvidjeti što će im donijeti 2009. godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: