Auto zona PRVOTRAVANJSKA ŠALA?

Kalifornija će zabraniti prodaju crnih automobila

  • Autor: I. Ć.
  • 26.3.2009 13:34:17
  • 26.3.2009 12:08:27

Kada su u pitanju ekološki propisi, malo koja država je tako stroga kao sunčana Kalifornija

Svake godine čelnici savezne države Kalifornije razbjesne pripadnike neke sfere automobilske industrije. Posljednjih godina Kalifornija uporno gura sve strože ekološke propise, koji se kose s onima koje su službeno propisale vladine agencije.

Zbog uvođenja takvih propisa, koji su u jednom trenutku čak prijetili zabranom prodaje poprilične količine američkih automobila u toj saveznoj državi, domaći proizvođači odlučili su tužiti Kaliforniju.

Sada pak na vidjelo dolazi prijedlog novog zakona, kojim bi u Kaliforniji bila zabranjena prodaja automobila tamnih boja! Boja koja posebice vrijeđa kalifornijske ekologe jest crna. Crni automobili na suncu se zagrijavaju više od svojih pandana svijetle boje te za potrebe hlađenja interijera u vožnji troše mnogo više energije.

Proizvođači već rade na novim generacijama vanjskih premaza koji bi reflektirali najmanje 20 posto sunčeve energije, no prema napisima Warda, situacija nije najblistavija, jer najtamnija boja ovog premaza nimalo ne sliči na crnu, već prije na blatnosmeđu.

Po pojavljivanju vijesti da će Kalifornija zabraniti prodaju automobila tamnih boja mnogi novinari stranih medija pomislili su da je riječ o prvotravanjskoj šali, ali službeni dopis na ovlaštenim stranicama govori drugačije.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: