Auto zona HTJELI MI TO ILI NE

Budućnost pripada – nuklearnim automobilima!

  • Autor: I. Ć.
  • 5.9.2011 9:57:29
  • 5.9.2011 9:16:30

I električni automobili, koliko god ne emitirali stakleničke plinove, koriste električnu energiju iz prljavih elektrana, no budućnost osobnog prijevoza možda je ipak ekološki prihvatljivija no što se usuđujemo pomisliti

cadillac
 
Znanstvenici iz istraživačko-razvojnog centra Laser Power Systems objavili su da rade na električnom pogonu koji bi se napajao laserskom aktivacijom torija. Ukoliko, poput nas, niste sigurni što je torij, jedan pogled na periodni sustav elemenata otkrit će da je riječ o radioaktivnom metalu s atomskim brojem 90.

Taj srebrenkasti i poprilično otrovan element koristio bi se kao pogonsko gorivo u zatvorenom sustavu. Laserom bi ga se potaknulo na toplinsku reakciju koja bi pretvarala vodu u paru, a ona bi potom pokretala generator i tako stvarala električnu energiju.

Premda radioaktivan, torij navodno nije jako opasan za ljude te ga se može izolirati i običnom aluminijskom folijom - osam grama tog materijala pak teoretski bi trebalo biti dovoljno da automobil pogoni 480.000 kilometara, pa ne čudi to što su se proizvođači, poput Cadillaca koji je 2009. predstavio studiju World Thorium Fuel Concept, već zainteresirali za tu tehnologiju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: