ŠTO ĆE GREENPEACE REĆI?

Audi istovremeno predstavlja S6, S7 i S8!

31.08.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Sportska izdanja odjela Quattro uvijek se s nestrpljenjem iščekuju, pa možete zamisliti kakav učinak ima kad Audi odluči lansirati ne jedan ili dva, već čak četiri modela S

Na nadolazećem autosalonu u Frankfurtu za dva tjedna, proizvođač s četiri prstena pokazat će nam novi S6 u limuzinskoj i avant izvedbi, kao i novi S7 Sportback i najprestižniji S8.

Ovaj potonji okoristio se novim biturbo 4.0-litrenim V8 stvorenim u suradnji s Bentleyjem koji razvija 512 KS i 650 Nm okretnog momenta te ih prenosi na sva četiri kotača putem automatske mjenjačke kutije Tiptronic s osam stupnjeva prijenosa. To je dovoljno da masivnu limuzinu ubrza s mjesta do 100 km/h za svega 4,2 sekunde te do elektronski ograničene brzine od 250 km/h.

Jednakom maksimalnom brzinom jurit će i S6 i S7, no dosezanje će trajati  nešto dulje zbog oslabljenog pogonskog sklopa koji kod ova dva modela razvija 420 KS i 550 Nm. U Audiju se hvale kako su tehnologijama gašenja nepotrebnih cilindara i sustavom start-stop smanjili potrošnju za 25 posto u odnosu na prethodni model, a susjedi će, vjerujemo, znati cijeniti sustav koji aktivno umanjuje buku motora. Uz nadoplatu, S6 i S7 nudit će se sa stražnjim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, a  sedmerobrzinski automatizirani mjenjač s dvije spojke i integralni pogon Quattro dio je standardne ponude.

S6 do stotke stiže za 4,8 sekundi a S6 Avantu i S7 je potrebna desetinka više – 4,9 sekundi, a prosječna potrošnja oba modela kreće se oko 10,2 litre goriva na stotinu kilometara. Cijene zasad nisu poznate, a prodaje je najavljena za početak 2012. godine.

Na kraju ne možemo se ne zapitati – ako je Greenpeace bio ljut na Volkswagen, kako će tek najpoznatiji aktivisti za zaštitu prirode reagirati na ovakvu prezentaciju Audija?