DR. JEKYLL I MR. HYDE

Mercedes SLK 55 AMG je razboriti divljak

23.08.2011 u 11:32

Bionic
Reading

Zbog sve strožih ekoloških normi, našli smo se u neobičnoj situaciji da proizvođači brutalnih sportskih automobila, pri predstavljanju novih modela, svoje medijske izvještaje započinju navodima o smanjenoj potrošnji, nižoj emisiji stakleničkih plinova, kao i koracima pomoću kojih su došli do ovih rezultata

Tako u Mercedesu ističu da novi SLK 55 AMG troši 20 posto manje goriva i emitira 30 posto manje CO2 od prethodnika, odnosno 8,2 litre na stotinu kilometara i 195 grama CO2 po kilometru. Do ovog rezultata Nijemci su došli korištenjem tehnologije direktnog ubrizgavanja i sustava start-stop, a u elektronici se našlo mjesta i za sustav menadžmenta cilindara koji ih polovinu gasi u situacijama kada nisu potrebni.

Ljubiteljima brzina, ipak, vjerojatno će zanimljivije biti informacije da najbrutalniji Roadster iz Sindelfingena koristi atmosfersko izdanje 5,5-litrenog V8. Ovaj motor istiskuje 422 Ks i 540 Nm te automobil do 100 km/h ubrzava za 4,6 sekundi i sve do 250 km/h elektronski ograničenog maksimalca.

Snaga se na stražnje kotače prenosi putem automatskog mjenjača AMG SPEEDSHIFT PLUS 7G-TRONIC, koji će nuditi izmjene u tri režima, a u isto toliko će biti moguće prilagoditi osjetljivost elektronske kontrole stabilnosti.

SLK 55 AMG koštat će 72.590 eura, a uz nadoplatu će Mercedes nuditi krući ovjes, kao i stražnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Službena premijera biti će održana na autosalonu u Frankfurtu, dok je početak prodaje najavljen za ožujak 2012.