Auto zona SVIJET BLIŽI ARMAGEDONU

BMW potvrdio dizelski M5!

  • Autor: I. Ć.
  • 18.8.2011 12:06:19
  • 18.8.2011 11:50:07

Službena potvrda da će BMW proizvesti dizelski M5 jedna je od onih situacija koje očekujete, no svejedno im se nemalo iznenadite

Nakon što su Bavarci napravili M-varijante glomaznog SUV-a X5 i crossovera X6, dizelski M5 čak i ne zvuči kao posljednji čavao u lijes BMW-ovoj krilatici 'ultimativni vozački stroj'. Naime, moderne dizelaše odavno se ne povezuje s traktorima i kamionima, a štoviše, ekonomski i ekološki su podobniji od benzinskih pandana, no zato ne nude isti doživljaj vožnje na visokim okretajima.

Sve to znaju u BMW-u, pa se novi automobil neće zvati M5d, već 550d xDrive M, 550dxM ili nekako slično. Oznaka 'X' u imenu stajat će za integralni pogon na sve kotače kojim će dizelski model M serijski biti opremljen. Ništa tu nije čudno kad se u obzir uzme da bi očekivani okretni moment pogonske jedinice trebao iznositi oko 880 Nm s kojima bi se stražnje gume, bez pomoći, teško nosile.

Kad smo već kod pogonske jedinice, ona bi trebala biti zasnovana na postojećem trolitrenom modelu, no značajno dorađenom novim glavama cilindra te s čak tri turbopunjača – jednim, električnim, za potisak pri najnižim okretajima te dva za više koji bi trebali anulirati nastanak efekta takozvane turbo-rupe.

Sve ovo neće biti dovoljno da dizelski M5 premaši ergelu novog benzinskog M5, no svejedno bi, nagađa se, trebalo biti dovoljno za više od 500 KS, a ovaj bi se motor trebao naći i pod poklopcima spomenutih modela X5M i X6M. Bili živi pa vidjeli.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: