Auto zona HLADNIJI OD ŠPRICERA

Zašto ovaj Mercedes glumi santu leda?

  • Autor: I. Ć.
  • 20.7.2011 14:42:10
  • 20.7.2011 14:19:05

Globalnom zatopljenju i ekstremnim klimatskim promjenama unatoč, Nijemci nisu zadovoljni onim što im priroda servira posljednjih godina na hladno-vrućim testiranjima prototipa, pa su se odlučili poigrati Svevišnjeg

Početkom ovoga tjedna, u pogon je pušten novi klimatski centar u Sindelfingenu kojim će Mercedes do krajnosti testirati svoje automobile u svim klimatskim uvjetima. A kad kažemo svim, onda to uistinu i mislimo.

Naime, dosadašnji centar bio je sposoban generirati ekstremne topline i hladnoće pri umjerenim brzinama, no novi je kadar činiti to još učinkovitije, i to na brutalan način.

Zamislite uragan pete kategorije s naletima vjetra većim od 250 km/h te mu pridodajte oscilacije temperature od -40 do 60 stupnjeva Celzijevih. Niste impresionirani? Što kažete na sve vrste oborina, vlažnost zraka koja doseže tropske razine, odnosno pustinjsku suhoću, i to sve na sustavu koji automobilu omogućuje da, premda stacionaran, postigne brzinu od 265 km/h, koji simulira uspone vožnju nizbrdo, standardna ubrzanja i kočenja, pa čak i prometne gužve?

'Čak i zimi temperature u arktičkim predjelima Švedske nisu dovoljno niske koliko bismo mi to željeli', kaže Thomas Weber, jedan od razvojnih direktora u Mercedesu te zaključuje: 'Za testiranja koja provodimo, ne možemo se pouzdati ni u ekstremno visoke temperature zloglasne američke Doline smrti.' Stoga su sami odlučili simulirati uvjete kakvi im trebaju.

Recimo samo to da nas više ne čudi što Mercedes s fotografije glumi santu leda.

Pogledajte što su mu Nijemci sve učinili.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: